Vseštudentski tečaj navtike

Dragi navtični navdušenci,

v sodelovanju s sektorjem Strojnik.si Navtika smo v januarju 2021 izvedli Vseštudentski tečaj navtike. Tečaj je potekal v dveh izvedbah, in sicer tečaj za voditelja čolna in tečaj za radijsko postajo VHF GMDSS, ki sta bila izvedena v roku treh dni v popoldanskih urah.

Tečajniki so pred tečajem dobili vso gradivo na dom, tako da so lahko tečaj spremljali s pripadajočo literaturo, ki jo lahko kasneje koristijo tudi za ponavljanje. Na tečaju za voditelja čolna smo obravnavali izpitne predmete in jih dodobra spoznali – naučili smo se vezati vozle, nočne oznake, reševali naloge iz navigacije, spoznali pomorske predpise in osnove motoroznanstva. Na tečaju za VHF pa so tečajniki imeli priložnost uporabiti simulator radijske postaje, tako da so se lahko preizkusili tudi na praktičen način.

Kljub korona obdobju je bil splošen vtis s tečaja zelo pozitiven, saj so se tudi webinar izvedbe tečajev izkazale za zelo dobro izkušnjo. Kljub temu, da je to za nas šele druga taka izkušnja (prva je bila novembra lani), smo izredno zadovoljni s potekom tečaja, kar so nam tudi tečajniki potrdili. Vseeno pa komaj čakamo, da se bodo razmere toliko izboljšale, da bodo tečaji lahko potekali v živo, saj tudi mi pogrešamo pristen stik, ki ga preko spletnih orodij težko občutimo.