Tečaj Adobe Illustrator (začetni)

Konec leta 2020 smo Študentje Strojnik.si v sodelovanju z Akademijo Strojnik.si in Društvom Strojnik.si za študente Univerze v Ljubljani pripravili brezplačni začetni tečaj programa Adobe Illustrator. Dogodek je bil zaradi okoliščin izveden preko spleta kot webinar. Prosta mesta na tečaju so se rekordno hitro zapolnila, tečaja pa se je tako udeležilo 20 študentov in študentk.

Adobe Illustrator je vektorski program, v katerem lahko s pomočjo funkcij izdelamo različne vektorske grafike – od dokumentov, do vizitk in logotipov. Gre namreč za vsestransko uporaben program, katerega znanje uporabe prav pride tudi vsakemu strojniku pri izdelavi poročil ali seminarskih nalog.

V obsegu tečaja so udeleženci spoznali sam program, njegove osnovne funkcije, kot so Pen Tool, Type Tool in uporaba Selection Tool-a, ter nekaj trikov za optimizacijo dela v programu, kot so bližnjice na tipkovnici ter uporaba ravnil. Tečaj je bil primeren tako za čiste začetnike, ki programa prej niso uporabljali, kot tudi za tiste, ki so poznali osnove ali pa že uporabljali druge Adobe-jeve programe, kot sta Photoshop in InDesign, zer so svoje znanje želeli zgolj nadgraditi ali osvežiti.

Prvi dan smo spoznavali osnovne funkcije, njihovo uporabo teh in različne kombinacije, z namenom priprave elementov za drugi dan. Tedaj pa smo, kot se za posebno praznično različico začetnega tečaja tudi spodobi, skupaj z udeleženci izdelali voščilnice za naše najdražje, s katerimi smo tudi ponovili osvojeno znanje prvega dne in primere uporabili tudi v praksi. Nastale so različne umetnine, naši udeleženci pa so s tečaja odnesli ne le znanje, ampak tudi spominek na tečaj.

Tečaj sta vodili grafični oblikovalki Magda in Klara, ki imata že nekaj let izkušenj z oblikovanjem, sedaj pa svoje znanje prenašata še na druge. Udeleženci so bili v splošnem s tečajem zadovoljni, pohvalili so tudi predavateljici, vendar predlagali daljšo izvedbo tečaja v prihodnje.

V letu 2021 načrtujemo še izvedbo nadaljevalnega tečaja programa Adobe Illustrator, kjer bi udeleženci z osnovnega tečaja lahko nadgradili svoje znanje, se naučili uporabe naprednejših funkcij, znali izdelati kompleksnejše oblike in jih vkomponirati v svoje grafične kreacije.