V torek 8. 10. 2019 se je na študentskem Kampusu (Pivovarniška 6, Ljubljana) odvijal 1. Strojniški piknik, izveden pod taktirko organizacijske ekipe STROJNIK.SI, s pomočjo Študentske organizacije Fakultete za strojništvo (ŠOFS), Študentskega sveta Fakultete za strojništvo (ŠSFS) in Fakultete za strojništvo UL. Strojniški piknik je bil dogodek odprte vrste, katerega se je lahko udeležil prav vsak, ob prihodu pa so vsi prejeli piknik majico z unikatnim motivom, za hrano in pijačo je bilo poskrbljeno.

Dogodek se je začel ob 15. uri, ko so študentje zaključevali s študijskimi obveznostmi, že zaposleni pa končevali v službah. Za pijačo vseh vrst je poskrbela organizacijska ekipa STROJNIK.SI, kateri so tudi čez celoten piknik skrbeli, da so kozarci žejnih strojnikov bili vsaj približno polni. Pred vhodom v HUB je stal revolucionarni točilni pult Quick Tap, ki zmore napolniti 0,5 litrski kozarec za pivo v pičlih dveh sekundah, v HUB-u pa so udeleženci lahko našli tudi močnejša okrepčila in razne kombinacije drugih pijač. Za hrano je poskrbela mesarija Bajec, ki je iz okoliša Šmartna pri Litiji pripeljala domače mesnine za žar, poskrbeli pa so tudi za vegetarijanske goste z na žaru pečeno mešano zelenjavo in sirom. Dogodek so poživele tudi stojnice pod šotorom pred HUB-om, kjer se je predstavljalo sponzorsko podjetje dogodka Danfoss, ki je pripravilo zanimive igre za udeležence, strojniški srečelov, kjer je vsaka srečka prinesla darilo enega izmed sponzorjev dogodka in trgovina STROJNIK.SI, kjer je bilo mogoče dobiti strojniške papirčke in filtre za zvijanje, strojniške majice in karto za žur, ki se je odvijal po pikniku.

Piknik je popestrila tudi ekipa Superior Engineering, katera je pripeljala kar 2 dirkalnika, s katerima so v preteklih letih tekmovali na Formuli Student in tudi osvajali odlične uvrstitve, od teh tudi precej pokalov. Eden od razstavljenih dirkalnikov je bil aktualni model, katerega pogon je popolnoma električen, drugi pa lanski, z bolj klasičnim, bencinskim motorjem na notranje izgorevanje in tako se je med udeleženci piknika vnela zanimiva debata glede primerjave obeh pogonskih sklopov (danes je to zelo aktualna tema tudi v sektorju zasebnih vozil).

Vzporedno je potekala tudi predstavitev društva borilnih veščin Bushido, ki so nam prikazali zanimive tehnike samoobrambe iz različnih borilnih veščin, udeleženci pa so se lahko tudi sami preizkusili v boju proti mojstrom kluba.

Ko se je ob petih popoldan piknik malo bolj razživel, večina udeležencev je namreč že prispela na študentski Kampus, so se pričela tekmovanja v hitrostnem vijačenju na tekmovalni mizi, ki jo je ekipa STROJNIK.SI sestavila ravno v ta namen. Tam je bila naloga udeležencev, da v najkrajšem možnem času navijejo matico na M20 navojno palico dolžine 150 mm, pri tem pa smejo uporabiti le namenski ključ in nič drugega. Prav veliko se jih je znašlo na raznorazne zanimive načine, da so izboljšali svoj čas in tako pokazali svojo spretnost v vijačenju.

Med samim tekmovanjem iz vijačenja, se je izvedla tudi bitka v vlečenju vrvi, in sicer tokrat je bilo to tekmovanje med dvema programoma Fakultete za strojništvo UL – Razvojno raziskovalnim programom (RRP) in projektno aplikativnim programom (PAP), katerih študentje se že dolga leta zbadajo med seboj, kateri od dveh je težji, kateri nudi več znanja, praktičnega in teoretičnega ter seveda kateri je boljši. Z odločenim zmagovalcem v bitki vlečenja vrvi, naj bi bila tudi ta vprašanja odgovorjena, a vendar se je vrv zaradi nenatančnih preračunov pretrgala kmalu po začetku tekmovanja in predstavniki obeh programov so popadali na tla. S takšnim zaključkom smo sklenili, da bo bitka prestavljena na 2. Strojniški piknik.

V zadnjih urah piknika se je začela konkretna zabava, med katero je bil izveden tudi ”Beer-pong” turnir med udeleženci, DJ pa je zavrtel tudi hitrejše ritme, s katerimi je spodbudil udeležence, da so se lahko pripravili na ”after-party” žur v klubu Cirkus. Imeli smo tudi nekaj nesreče, kjer so ”ta kratko” potegnili ne vedoča jeklenka za CO2, sicer namenjena v pomoč pri točenju piva (ki je kasneje na srečo našla pot nazaj do organizacijske ekipe), in kar dva gasilna aparata, ki so si ju udeleženci preveč privoščili. Na srečo hujših žrtev ni bilo.

Po zaključku piknika ob polnoči je večina udeležencev odšla v klub Cirkus, kjer se je ob raznovrstni glasbi žur nadaljeval do zgodnjih jutranjih ur.

Končni odziv udeležencev je bil izjemen, 1. Strojniški piknik je bil namreč prvi dogodek take vrste, z neverjetnim številom obiskovalcev raznih starosti, odličnim glasbenim vzdušjem, velikim številom aktivnosti in količino porabljene pijače in jedače smo dokazali, da znamo tudi strojniki še kako zažurati! Se vidimo naslednje leto!

Ob koncu bi se zahvalili še vsem sponzorjem in partnerjem brez katerih dogodek ne bi bil mogoč:

 • ŠOU v Ljubljani
 • Študentski Kampus
 • Fakulteta za strojništvo UL
 • Danfoss
 • Brinox
 • Gorenje
 • Kopit
 • Domel
 • Herz
 • Metronik
 • Beretta

In seveda Študentskemu svetu Fakultete za strojništvo za pomoč pri izvedbi, ekipi Superior Engineering za pomoč pri izvedbi in predstavitvi dirkalnikov, društvu borilnih veščin Bushido za odlične demonstracije, fotografinji Ani Kregar za kar nekaj odličnih fotografij in seveda celotni organizacijski ekipi Študentske organizacije Fakultete za strojništvo in društvu STROJNIK.SI, ki so sanje spremenili v realnost.