Poslovno pogajanje za strojnike

V novembrskem primežu vsesplošne naveličanosti zaradi pomanjkanja osebnih stikov in kupice dela, ki nam ga v tem času naloži fakulteta, smo člani Študentske organizacije Fakultete za strojništvo skupaj z društvom Strojnik.si pripravili webinar, kot ga še ni bilo.  V četrtek, 19. 11. 2020, nam je zanimivo popoldne pričaral Rok Smrekar, ki je izdal male skrivnosti dobrih pogajalcev. 

Dandanes poklic strojnega inženirja ne zajema zgolj dela z računalnikom in stroji. V naši stroki je nadvse pomembna usvojitev mehkih veščin, s katerimi gradimo boljše profesionalne odnose, si povečamo možnosti za napredovanje, boljšo plačo in predvsem boljše poslovne priložnosti. Nadaljujte z branjem članka ali si oglejte posnetek webinarja na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=PMRIq-8DTxY in spoznajte drugo, manj tehnično, a prav tako pomembno plat karierne prihodnosti in razširite obzorja, ki vam lahko pri na poslovni poti koristijo bolj, kot si mislite.

Webinar je potekal v sproščenem vzdušju, veliko je bilo komunikacije med udeleženci in govorcem. Rok je webinar začel s teoretičnimi osnovami. Najprej je pojasnil, da bo predavanje upoštevalo tri predpostavke, in sicer, da obstaja okvir, kjer se obe strani srečata, da obstaja vsaj en optimalni izid za dano situacijo in da obstaja optimalni izid za vsako situacijo. Nato je predstavil dve glavni logiki pogajanja: 1. Harvard Business school of negotiation (v nadaljevanju HBSON) in 2. realnost. HBSON je pozicijsko pogajanje, kjer se strani srečajo nekje na sredini. Ključ do uspeha je pripravljenost, imeti moramo odgovor na vsako potezo nasprotnika. V realnosti pa poteka pogajanje na podlagi opazovanja in ključno je prilagajanje med samim pogovorom, psihološko profiliramo sogovornika. Sogovornika sprašujemo po njegovih željah in prilagajamo svojo strategijo in ponudbo med samim pogovorom. Scenarij je pripravljen vnaprej in njegov cilj je, da iztržimo čim več. Logika, ki izhaja iz realnosti, kot že samo ime pove, je nabor vseh ugotovitev in izkušenj, ki so si jih leta in leta nabirali pogajalci iz različnih strok pri svojem delu.  Rok je poudaril, da popolno teoriziranje pogajalskih tehnik nima smisla, saj je scenarij potrebno pripraviti za vsako pogajanje posebej.

V nadaljevanju je opisal nekaj vsakodnevnih situacij, v katerih prihaja do pogajalskih pogovorov. Večina študentov se srečuje z delom v skupini, kjer se je potrebno dogovoriti o organizaciji dela. Tudi tu nam lahko prav pridejo pogajalske tehnike, ki nam pomagajo uveljaviti naše ideje. Prav tako nam pridobljeno znanje pomaga pri pogajanju za ceno nekega izdelka ali storitve, v kolikor je situacija primerna za pogajanje o ceni, vsekakor pa bomo nekoč te tehnike uporabili pri pogajanju za čim višje plačilo za naše delo. Pogajati se moramo tudi doma, ko se dogovarjamo o malenkostih, kot so, kaj bomo imeli za kosilo, kako si bomo razdelili mesečne stroške in kdo bo dal za pijačo v lokalu. Rok je svetoval, naj z različnimi vprašanji in napeljevanjem na temo, ki nam ustreza in tako spravimo sogovornika v razmislek, recimo z vprašanjem “pomagajte mi razumeti”. Poudaril je tudi upoštevanje poslovnega bontona in interna pravila v določenem podjetju. 

Nato smo se vrnili na nekaj teoretičnih osnov obeh logik. Pri HBSON pristopu tehnike vključujejo predvsem daj – dam izmenjavo predlogov. Problem je, kdaj dati prvo ponudbo, ker ne poznamo sogovornikovih izhodišč. Prvo številko raje damo, ko že poznamo situacijo sogovornika. V realnosti tehnike vsebujejo vprašanja. Ocena številk v začetni fazi je manj pomembna, tu le tipamo, ocena številke v končni fazi pa je zelo pomembna. 

Ponovno smo se vrnili k primerom iz vsakdanjega življenja, kjer se je tudi razvila debata s poslušalci. Govorili smo o pogajanju s profesorjem za višjo oceno, za pogodbo za nedoločen čas, kjer je Rok ponovno poudaril pomembnost vprašanj, ki sogovornika spravijo v situacijo, ko začnejo dvomiti o lastnih odločitvah. Govorec je za konec z nami delil kar nekaj izkušenj iz svoje prakse, ko je z različnimi tehnikami postavljanja pravilnih vprašanj in molčanja, ko je bilo potrebno, dosegel uspešen izid pogajanja za njegovo stran.

Na koncu je prejel kar nekaj vprašanj študentov, ki pa so bila vezana tudi na iskanje študentskega dela ali prve zaposlitve. Članek o tej temi je že objavljen na naši strani, zato vabljeni k prebiranju.

Webinar je v kratkem času ponudil veliko uporabnih informacij, ki bodo prav prišle tako v vsakdanjih pogovorih, na razgovorih za službo in poslovnih sestankih. Veseli nas, da ste tudi vi prepoznali koristnost takšnih znanj, saj je predavanje imelo kar 100 udeležencev. Na žalost je bila to tudi najvišja dovoljena številka gledalcev na platformi Zoom in je kar nekaj študentov ostalo ‘’zunaj’’.

Iskrena hvala izkušenemu govorcu Roku Smrekarju in vsem udeležencem webinarja. Verjamemo, da smo se skupaj naučili nekaj uporabnega. Znova pa vas vabimo k ogledu posnetka celotnega predavanja, ki smo ga objavili na našem Youtube kanalu.