V četrtek, 5. 3. 2020, se je na Fakulteti za strojništvo odvijala okrogla miza z naslovom Od ideje do uspeha. Organizirala jo je Patricija Cirar, članica društva Strojnik.si in ŠOFS. Povabili smo tri goste, ki so udeležencem dogodka razširili obzorja na področju podjetništva. Približno trideset poslušalcev se je aktivno vključevalo v debato in postavljalo vprašanja znanja polnim gostom.

Pogovor je vodila in moderirala Patricija Cirar, ki je goste najprej povabila, da se predstavijo sami. Prvi gost je bil Tadej Černivec, direktor podjetja IPRC (Intellectual Property Rights Consulting). Ukvarja se s pravno zaščito blagovnih znamk in z ustreznim upravljanjem z intelektualno lastnino, ki je za bodoče izumitelje nanizal veliko koristnih informacij o samem patentiranju in še mnogo več. Drugi gost je bil Bogdan Dobnik, direktor socialnega podjetja Bolje, ki združuje reševanje okoljske in socialne problematike. Podjetje izdeluje ekološke dišeče sveče in sicer z reciklažo odpadnega olja. Gost okrogle mize je bil tudi Dušan Debelak, ki je ustanovni član društva Strojnik.si, danes pa uspešen podjetnik z mnogo raznolikimi projekti. Gostje so bili izbrani na podlagi ene skupne točke, in sicer, vsi so uspešni samostojni podjetniki. Vsi pa delujejo na različnih področjih, zato je bila debata zelo razgibana.

Po uvodni predstavitvi so gostje spregovorili o svoji izobrazbi in o pomembnosti formalnega in tudi neformalnega izobraževanja. Vsi so bili mnenja, da je dobra izobrazba temelj uspešne podjetniške zgodbe, vendar pa vsekakor ne narekuje strogega področja delovanja. Z gosti smo se sprehodili po njihovi poti od prvih podjetniških poskusov do današnjih uspehov. Dušan Debelak je poudarjal pomen dobre ekipe, ki pomaga zgraditi prijetno delovno okolje in je v oporo tudi v trenutkih neuspeha. Z njim se je strinjal Bogdan Dobnik, ki pa nam je v nadaljevanju podrobneje predstavil proces razvijanja izdelka. Pojasnil je, koliko strokovnjakov iz različnih področij je potreboval pri razvoju njegovega produkta ekološke sveče. Nanj se je navezal Tadej Černivec, ki pa je podrobneje opisal proces patentiranja. Razložil je, zakaj patentiranja ideje ne priporoča prav vsakomur. Uveljavljanje pravic je namreč dolg in drag proces in ni primeren za nova ter manjša podjetja. Pogovor smo zaokrožili z nasveti vsakega izmed gostov bodočim podjetnikom. Poudarjali so pomembnost poznanstev in priporočali mreženje s čim bolj raznolikimi in pozitivnimi ljudmi že v času študija. Izpostavili so tudi vrednote kot so vztrajnost, želja po učenju skozi celo življenje tudi s pomočjo raznih priročnikov za osebno rast in zavedanje, da ne zmoremo vsega sami.

Udeleženci so se vključevali v pogovor s svojimi mnenji in vprašanji, kar je popestrilo samo debato in omogočilo, da so lahko iz prve roke izvedeli, kar jih je zanimalo. Dogodek je potekal v ožjem krogu slušateljev, zato je prav vsak, ki je želel, lahko prišel do besede. Po skoraj dveh urah uradne debate smo nadaljevali pogovor v bolj sproščenem vzdušju. Pripravljena je bila pogostitev za vse udeležence dogodka. Nazdravili smo s penino, poleg tega smo udeležence razvajali tudi s piškoti, jagodami, sokovi in kanapeji. Kar nas najbolj veseli je, da je med študenti veliko zanimanja za dogodke s podjetniško tematiko in potrudili se bomo, da jih v prihodnje izvedemo še več.