Delovanje Laboratorija za fluidno tehniko (LFT) na Fakulteti za strojništvo bi v splošnem lahko razdelili na dve glavni usmeritvi.

Kot prvo se lahko pohvalijo z izjemnimi projekti, ki jih izvajajo tako za potrebe fakultete, kot tudi za podjetja v Sloveniji in Evropi. Na domačem trgu sodelujejo tako rekoč z vsemi vrstami industrije, pri katerih se srečamo s problematiko velikih obremenitev in avtomatizacije proizvodnih procesov. LFT sodeluje z znanim podjetjem Revoz, največjim proizvajalcem avtomobilov v Sloveniji. Njihovo znanje je bilo izvoženo tudi v podjetje za gozdarsko mehanizacijo Uniforest, znano slovensko združbo podjetji Kolekor, Kovinoplastiko, Hidravliko Celje, Lož, Lama avtomatizacijo, Tajfun in še bi lahko naštevali. Poleg razvoja projektov pa omogočajo tudi izobraževanje za potrebe industrije. Trenutno sodelujejo na tem področju z več kot 60 slovenskimi podjetji.

Vredno je omeniti tudi njihov preboj na globalni trg. Pred kratkim so v sodelovanju s tremi laboratoriji na evropskem razpisu dobili projekt, kjer bodo sodelovali z ameriškim podjetjem Texis. Iskali bodo izboljšave za črpanje nafte 3 km pod površjem. S podjetjem Podkrižnik so se lotili razvoja hidravličnega dela hladilnega sistema za hlajenje elektromotorja za pogon čolna. Za francosko podjetje Poclain hydraulics izvajajo trajnostne teste zavornih ventilov, kjer določajo srednji čas do okvare in s tem pripomorejo k večji varnosti vozil. S podjetjem Lama avtomatizacija so naredili posodobitve za sistem tlačnega litja aluminija. Prav tako so v preteklosti sodelovali z medicinsko in farmacevtsko industrijo. V prihodnosti si želijo še dodatno širjenje sodelovanja z svetovnimi podjetji in s tem umestiti slovensko strojništvo na zasluženo visoko raven. Kljub priložnostim svetovnega trga, pa želijo delovati v Sloveniji in izkoristiti domač potencial.

Zavorni ventil za Poclain Hydraulics

Laboratorij je opremljen z vsemi potrebnimi hidravličnimi napravami, nepogrešljivimi za razvoj in učenje študentov. V svojih prostorih imajo oljna in vodna preizkuševališča,  prenosne agregate, števec trdih delcev v olju in preizkuševališče za robotizacijo hidravlike. Te so bile razvite tako za potrebe industrije kakor tudi študijskih dejavnosti. Vsakodnevno izboljšujejo in nadgrajujejo že obstoječe naprave, s pomočjo doktorskih in magistrskih študentov pa razvijajo nove naprave, s katerimi dosegajo razvoj novih znanj.

Poleg izvoza znanja v industrijo pa se laboratorij ukvarja tudi z izobraževanjem nove generacije inženirjev na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Študentom nudijo tako teoretično kot praktično znanje na področju hidravlike in pnevmatike. Za potrebe izobraževanja so razvili hidravlično roko, preizkuševališča za vodno pogonsko-krmilno hidravliko, aksialno-batno črpalko, servo ventile itd. Nudijo širok nabor diplomskih in magistrskih nalog, ki pa jih po potrebi študentov prilagodijo za bolj specifične probleme. Osredotočajo se predvsem na aplikativne probleme v sodobni industriji. Pri študentih cenijo zagnanost in spodbujajo njihove rešitve. Pridobljeno znanje v LFT bo študentom omogočil enostaven preboj na trg znanja in ga uvrstil med najbolj iskane kadre v slovenski industriji.

Za ogled laboratorija in natančno predstavitev  se zahvaljujemo vodji laboratorija prof. dr. Francu Majdiču.

Za bodoče sodelovanje so dosegljivi v prostorih Fakultete za Strojništvo, na Aškerčevi 6 ali na spletni strani http://lab.fs.uni-lj.si/lft/.