Novi Bugatti Chiron

Objavljeno v: NOVICE | 0

To je novi super športnik iz hiše Ettore Bugattija. Chiron bo stal na avto sejmu v Ženevi in k sebi privabil ogromno število avtomobilskih navdušencev, saj si vsak želi videti tako izpopolnjenega super športnika na lastne oči. Buggatiju je spet uspelo preseči vsa pričakovanja ljubiteljev in na svet postavilo nadavtomobil, ki že z svojim dizajnom obrne vse oči za sabo. Ime Chiron je dobil po Louisu Chironu(1899-1979) monaškemu dirkaču Formule 1, ki je Bugattiju prinesel največ zmag v 20ih in 30ih letih.
bugatti-chiron-2

A ne le to, tudi tehnično je Chiron dovršen in ponovno postavlja težko dosegljive standarde za druge imenitne avtohiše. W-16 cilindrski motor z 8 litri prostornine proizvede maksimalni navor 1600Nm pri 2000 (vrt/min), maksimalna moč je 1500 konjskih moči ter neverjetna maksimalna hitrost, ki je elektronsko omejena na 420 km/h. Tako Bugatti svojega Chiron-a spet pošilja na plano, kot najhitrejši serijski avtomobil na svetu.

Omembe vredno pa je tudi pospeševanje od 0 – 100 km/h v manj kot 2,5 sekunde. 200km/h Chiron doseže hitreje kot v 6,5 sekunde, tako gre naprej vse do 300km/h, ki so na števcu preden se na štoparici pokaže 13,6 sekund.
bugatti-chiron-4

Kako takšna »žival« proizvede toliko moči? Za razliko od Veyrona ima 4 večje turbokompresorje. Takšen motor je potrebno tudi zadostno hladiti še posebno, kadar ga vozimo na limitu. To nalogo opravlja kar 10 hladilnikov. Teža novega Chirona je po zaslugi karbonske-monocoque le 1995kg. Za to, da se varno ustavimo pa poskrbijo karbonsko-keramične zavore, ki nas s 300 km/h ustavijo v le 275m.

bugatti-chiron-3

Za konec še nekaj besed o tem, da je avtomobil zares težko dosegljiv: če še vedno resno premišljujete o nakupu naj vam omenim le to, da je serija omejena na 500 proizvodov, od katerih je tretjina že razprodana, kljub temu, da je cena približno 2,4 milijona evrov.