Alcator C-Mod postavil nov rekord

Objavljeno v: NOVICE | 0

Proizvodnja električne energije s pomočjo fuzijskih reaktorjev, bo v naslednjih letih postala zelo popularna tema. Razvoj fuzijskih reakotorjev hitro napreduje, zadnji rekord je postavil reaktor Alcator C-Mod, z ameriškega centra za znanost in fuzijo na Massachusetts Institute of Technology.

Fuzijski reaktorji bi lahko bili ključ do varne, okolju prijazne proizvodnje energije. Zaenkrat ostajajo še v eksperimentalni dobi, saj ti reaktorji se poslužujejo nuklearne fuzije (podobno kakor na Soncu), za ustvarjanje električne energije, za to pa potrebujejo plazmo na temperaturi nekaj milijonov stopinj celzija. To pa predstavlja velikanski izziv, saj materiali, ki bi lahko zdržali take temperature so redki, posebej pri daljših časovnih obdobjih (trenutno so izvedli teste trajanja do dveh sekund), zato se poslužujejo močnih magnetov, ki naredijo, da plazma lebdi, tako da direktnega kontakta med plazmo in trdnimi materiali ni.

Na svetu obstajata dva tipa fuzijskih reaktorjev, in sicer “tokamak” izvedba ter nemški Wendelstein 7- x. Prvi je veliko preprostejši po obliki, in sicer ima obliko, slednji pa je veliko bolj zapleten, na podlagi kompleksnejše geometrije, naj bi dosegal tudi boljše rezultate. Fuzija potrebuje tri pogoje, da se izvede: dovolj visoka temperatura, zadostna gostota plazme in dovolj dolg čas obratovanja. Tlak, pa je produkt gostote in temperature, torej predstavlja dve tretjini izziva. Rekord, ki ga so ga dosegli na MIT-ju pa je povišanje tlaka v fuzijski komori, in sicer s 1,77 atmosfer (rekord postavljen leta 2005), na 2,05 atmosfer.

Tlak je še posebej pomemben, saj moč, ki jo tak reaktor proizvaja, narašča s kvadratom tlaka, zato to predstavlja 15% izboljšanje moči, v primerjavi s preteklim rekordom. Predvideno je, da bo ta rekord zdržal vsaj 15 let. Najverjetneje, ga bo podrl reaktor ITER, prav tako reaktor s tokamak izvedbo, ki ga trenutno izdelujejo v Franciji. Ta bo približno 800-krat večji od C-Moda in naj bi dosegel 2.6 atmosfer pritiska, kadar bo kočan leta 2032.
Alcator C-Mod-1

Vir: http://phys.org/news/2016-10- alcator-c- mod-tokamak- nuclear-fusion.html